Overeenkomsten en verschillen tussen een psycholoog en een coach

Laat ik beginnen met het feit dat het allerbelangrijkste is om iemand te kiezen waar jij je goed bij voelt. Of dit nu een psycholoog of een coach is. 

Ik wil graag een duidelijk verschil geven tussen een coach en een psycholoog maar het moeilijke daarvan is: iedereen denkt en vindt wat anders. Iedere coach en psycholoog is ook weer anders. Daarom is het best lastig hier een éénduidig antwoord op te geven en is het dus nogmaals belangrijk om zelf aan te voelen bij welke persoon jij je prettig voelt. Het labeltje wat eraan hangt zou dan eigenlijk niets moeten uitmaken. ''Geef het beestje een naam'' zou ik willen zeggen. Wat maakt het uit? De overeenkomsten en verschillen die ik onderstaand uitleg, zijn dus niet perse de waarheid. Ik denk wel dat de meeste mensen het op deze manier zullen omschrijven.

Een coach is vaak meer gericht op de toekomst en is meestal net iets ''luchtiger''. Ze gaan aan de slag met oplossingen, keuzes en handelen vanuit het hier en nu en vanuit wie jij bent als persoon. Een psycholoog is meer gericht op het verwerken van eerdere, vervelende ervaringen die je belemmeren om met plezier te functioneren in het dagelijks leven. Echter is het ook zo dat coaches vaak ook terugkijken in je verleden en jouw beperkende overtuigingen bekijken > wat maakt het dat je de stappen neemt zoals je ze nu neemt? Echter gaan ze vaak net wat minder ''diep'' dan een psycholoog en kunnen ze je ook hierheen doorverwijzen wanneer ze denken dat dit nodig is.

Een coach wordt soms vergoed vanuit de aanvullende verzekering, een psycholoog wordt vergoed bij een doorverwijzing van de huisarts. Als je twijfelt waar jij het meeste baad bij hebt, bespreek dit dan met je huisarts of met mensen om je heen die wel eens naar een coach of psycholoog zijn geweest. Doe eens research wat er allemaal in de aanbieding is. Je zou ''klein'' kunnen beginnen met het lezen van boeken in de richting van zelfontwikkeling, een online training volgen of podcasts luisteren. Er zijn verschillende vormen en soorten coaching waarin je je zou kunnen verdiepen.

Beide beroepen, coach als psycholoog, is een niet-beschermd beroep wat inhoudt dat in principe iedereen zichzelf zo mag noemen. Er zijn veel goede psychologen die werkzaam zijn als coach en andersom: veel goede coaches die goed psychologisch onderlegd zijn. Met andere woorden nogmaals: de wereld is niet zwart wit. Het hangt af van de persoonlijke vaardigheden, kwaliteiten en achtergronden van de coach of psycholoog.

Psychologen en coaches hebben duidelijke overeenkomsten. Beiden werken met mensen en luisteren en praten over de uiteenlopende hulpvragen van hun cliënten. Ze werken allebei voornamelijk één op één. Hierbij is er veel ruimte voor persoonlijke aandacht waarbij verschillende gesprekstechnieken worden toegepast. Hun gemeenschappelijke uitgangspunt is het veranderen van gedrag.

Bij de meeste coaches en psychologen kun je een vrijblijvend kennismakingsgesprek inplannen. Dit zou ik altijd aanraden om te doen zodat je kunt voelen of dit de juiste persoon voor jou is.